Fiscale gevolgen tijdelijke verhuur

fiscale gevolgen tijdelijke verhuur

Fiscale gevolgen tijdelijke verhuur

Wil jij weten wat de fiscale gevolgen zijn van tijdelijke verhuur van je eigen woning?

En ben jij GBA ingeschreven op je eigen woning? dan zijn de volgende situaties mogelijk:

 

Bij incidentele verhuur van je woning ( zoals bijvoorbeeld particuliere vakantieverhuur ) wordt 70% van de huurinkomsten in Box 1 belast tegen het progressieve belastingtarief. Je woning blijft in Box 1 en de hypotheekrente is nog steeds aftrekbaar voor jou.

 

Als je een deel van je eigen woning verhuurt, bijvoorbeeld een kamer. Hier kan de kamerverhuurvrijstelling van toepassing zijn: huurinkomsten zijn onbelast als je tot € 5.069 (in 2016) aan kale huurinkomsten ontvangt. Verder is het van belang dat het verhuurde geen zelfstandige woning is, dat zowel jij als de huurder staan ingeschreven op het adres gedurende de hele huurperiode.  Dit geldt alleen bij een verhuurperiode langer dan zes maanden. Boven de vrijstelling? Dan verplaatst dit gedeelte naar Box 3, voor dit gedeelte is geen hypotheek-rente-aftrek mogelijk.

 

Elke situatie is verschillend en we raden aan om bij een belastingexpert of de belastingdienst verder te informeren.

 

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/u_hebt_een_woning/tijdelijke_verhuur_eigen_woning_/gevolgen_verhuur_eigen_woning_via_internet